©  Foto:

CLAY - En arkitektonisk perle

Et møde mellem det historiske og det moderne – en møde, der afspejler sig både i museets unikke samling og i den smukke arkitektur

Grimmerhus

Museets indgang, café og butik finder du i den gamle herskabsvilla, der bærer navnet Grimmerhus. Huset blev oprindeligt bygget som aftægtsbolig til Hindsgavl Slot (1856-57), som ligger på Hindsgavl Halvøen et par kilometer væk.

Arkitekten, Johan Daniel Herholdt, er også manden bag Universitetsbiblioteket og Nationalbanken. Grimmerhus er opført i historicistisk stil og er inspireret af italienske villaer fra 1500-tallet.

Middelfart Kommune overtager stedet i 1919, og herefter kommer den gamle herskabsvilla til at fungere som pensionat, og talrige gæster har gennem tiden har nydt de skønne omgivelser på kanten af Lillebælt.

På initiativ af den internationale keramikergruppe CLAY Today kan man i 1994 åbne et museum og udstillingssted for studiokeramik i bygningen.

Museet vokser sig hurtigt større, og det bliver besluttet at udvide udstillingskapaciteten.

CLAY Keramikmuseum Danmark

Grimmerhus er en fredet bygning, bygget på Lillebæltsler, og grænsende op til et fredet skovområde, hvilket alt sammen stiller store krav til arkitekturen. Arbejdet bliver efter en arkitektkonkurrence i 2009 lagt i hænderne på Kjaer & Richter A/S, der samarbejder med arkitekt Niels Frithiof Truelsen, Wad Landskabsarkitekter og Henry Jensen A/S Rådgivende Ingeniører.

I respekt for det fredede Grimmerhus, vælger de en løsning, hvor det meste af udvidelsen bygges under jorden. Denne del forbindes med den gamle bygning v.h.a. en indvendig trappe. Arkitekturen er harmonisk og skulpturel og skriver sig ind i den nordiske tradition med enkelhed i detaljen, klare og smukke rumforløb og righoldigt dagslys.

Både den under- og den overjordiske del har store glaspartier med udsigt over Lillebælt. Den ”overjordiske” pavillon er beklædt med vendbare, håndlavede teglsten fra Petersen Tegl A/S, der fungerer som lameller og kan lukke lys ind eller ude efter behov.

I de store udstillingslokaler under jorden kan man opleve værker fra museets enestående samlinger, se skiftende særudstillinger og træde ind i et ”Skatkammer” af porcelæn, fajance og stentøj fra Royal Copenhagen Samlingen.

I maj 2015 blev tilbygningen og det renoverede museum indviet under overværelse af HKH Dronning Margrethe og fik sit nye navn: CLAY Keramikmuseum Danmark.